Here we are in Africa!
Door: ronaldhoogenberg
Blijf op de hoogte en volg Ronald
10 September 2011 | Zuid-Afrika, Bloemfontein
En dan sta je op Schiphol en dan gaat het toch echt gebeuren! Mijn mams en Gerrit me uitzwaaiien.Vond het fijn dat jullie mee waren naar Schiphol! Maargoed, afscheid nemen is nooit zo mijn ding geweest en ook dit keer bleek het toch wel emotioneel te zijn.
Na de douane te zijn doorgelopen, besef je dan toch eigenlijk wel echt dat het zover is. Het laatste uurtje in Nederland, waar je een half jaar niet meer zal zijn.
We vlogen naar London Heathrow, richting Kaapstad, beide keren met British Airways. In Kaapstad was het denk ik een graad of 16. Het voelde daar eigenlijk redelijk frisjes aan. Hier vond de overstap plaats richting Bloemfontein, wat nog zo’n duizend kilometer noordelijker ligt. Helaas hoorden we hier het nieuws dat Marrielle haar baggage niet meegekomen is naar Kaapstad en dat haar baggage waarschijnlijk nog in London of Schiphol ligt. Maar met een beetje geluk krijgt ze dit over 2 dagen alsnog bezorgd in Bloemfontein.
Met ‘South African Airways’, een vliegtuigje waar ongeveen 50 passagiers mee kunnen vlogen we de laatste duizend kilometer. Vanuit het vliegtuig konden we Zuid Afrika al een beetje vanuit de lucht bekijken. Opvallend was dat de omgeving bij Kaapstad een stuk groener was dan de omgeving bij Bloemfontein is. Hier in bloemfontein is het allemaal wat meer bruiner.
Zodra we op airport Bloemfontein uitstapten, wat je kan vergelijken met airport Eelde, merkten we al meteen een groot temperatuurverschil met Kaapstad. Hier was het 28 graden. Heeft Kaapstad gewoon vier seizoenen, Bloemfontein heeft alleen zomer en winter. Dus goed nieuws voor ons, we zitten al meteen in de zomer!
Op Bloemfontein werden we opgewacht door twee mensen. Zeer enthousiast werden we ontvangen en richting de universiteit gereden. Hier werden we door veel meer mensen verwelkomt en gingen ‘smiddags met de directeur een hapje eten in het ‘waterfront’, een groot winkelcentrum.
Tijdens het ontvangst en het eten hier, viel ons eigenlijk echt iets op. Wat zijn de mensen hier in Zuid Afrika toch ongelovelijk vriendelijk. De mensen in het restaurant willen je als een koning laten voelen, wanneer ze dit niet doen wordt er ook meteen bij hun baas geklaagd werd ons verteld. Maar ook de mensen die ons ontvangen en die we verder ontmoet hebben waren echt heel erg gastvrij en vriendelijk. Ook de directeur vertelde ons dat we lekker moesten chillen op zijn kantoor, voetjes op de bank moesten doen etc. Echt van de gastvrijheid die men hier kent kan Nederland eigenlijk echt een voorbeeld aan nemen (tenminste zoals ik het totnutoe heb ervaren).
Tegen een uur of 5 werden we naar ons verblijf voor een half jaar gebracht. Voordat je binnenkomt, moet je eerst een hek door (die stuk is). Vervolgens moet je nog een hek door en daarna nog een hek voor onze deur door. Ook voor onze slaapkamer zit een hek. Kortom het voelt allemaal erg veilig hier. We hebben een badkamer met een bad plus douche, een eigen keuken, woongedeelte en slapen allemaal op een tweepersoonskamer. We hebben het hele huis voor ons viertjes.
S’avonds werden we naar een restaurantje gebracht door Emanuel, een jongen die ons meteen als vrienden zag. We gingen weer naar het waterfront. Onderweg daar naartoe voelde het wel een stuk prettiger om iemand te hebben die de ‘ins’ en ‘outs’ van Bloemfontein een beetje kent. Want s’avonds heerst er toch wel een anders sfeertje hier. Emanuel heeft ons vanalles over Bloemfontein verteld, terwijl we aan het eten waren. Ik ben maar meteen voor de T-Bone steak gegaan van 500 gram want ik had me toch een partijtje honger (Ja honger ja !! Dat mag nu ik in afrika zit !!.)
Er werd door Emanuel aan de bediening verteld dat we nieuw waren in afrika en dat ze keihard hun best moesten doen om ons thuis te laten voelen. Zo wilde iemand in de bediening, die grieks was, zijn nummer al geven voor als we vragen hadden. Een andere zuid afrikaan uit een township ging ons al allerlei gangstertownshiphood taal leren. Zo heb ik een nieuwe afrikaanse ‘boks’ geleerd en hierbij moet je zeggen ‘Etaaah’ Dit betekent hey man! Dus daar kunnen jullie blanke wanna be nep gangsters in nederland nog wat van leren :-)
Ook nog eventjes black label en Castle bier geproeft, wat helemaal niet zo gek was ! We werden nog vergezeld door de beste vriend van Emanuel, Tebogo, wat een rasechte afrikaan was, (Emanuel is een colombiaan).
Na een gezellige avond te hebben gehad zijn we richting ons apartementje gegaan. Ik slaap samen met Niek op de kamer. Marielle en Patricia delen een andere kamer. Goh, we sliepen denk ik
Tijdens dit te schrijven ben ik net voor het eerst wakker geworden in dit land. Heerlijk wakker geworden naast Niek, die op dezelfde kamer ligt.
Ik upload dit verhaal wanneer ik internet heb. Wat vandaag precies op de planning staat is nog niet helemaal duidelijk. Zo gaan we volgens mij naar een rugby wedstrijd. Maar we zullen zien. Misschien dat we volgend weekend al meteen met de auto naar de ‘Drakensbergen’ plus Lesotho gaan. Maar dat moeten we nog maar eventjes bekijken. Maandag krijgen we als het goed is een rondleiding plus een introductie op stage wat ook erg spannend is! Zo Nederland, ik stap in mijn korte broekje plus T-shirt. Geniet van het mooie hollandse weer ;-). Ik heb al foto’s en probeer ze binnenkort wanneer ik de mogelijkheid heb te uploaden!
Nog een aantal Afrika feitjes totzover:
- Ze rijden hier links. Elke keer gingen we weer de mist in als we als bijrijder in wilden stappen. Het stuur zit namelijk rechts. Even wennen dus!
- Ze spreken hier ongeveer 11 talen. In bloemfontein overheerst de afrikaanse taal, wat erg op nederlands lijkt maar slecht te verstaan is.
- Bloemfontein kent geen voorjaar of herfst. Het is hier of zomer of winter. Oh en er werd ons verteld dat het in de winter behoorlijk kon vriezen. Dus we zitten hier precies in het goede seizoen.
- Overdag is aller hier redelijk veilig. In de avond, wanneer het donker is kan je beter een taxi bestellen om thuis te komen. Wij zitten overigens in een veilig gedeelte van Bloemfontein, tegenover een groot politiebureau.
- Meerdere klimaten in dit land.
- Je moet stroom kopen in de supermarkt. Je krijgt daar een code die je in de meterkast moet invoeren. Pre-paid stroom dus.
- 5 maaltijden, 4 halve liters bier, 3 x frisdrank, een pitcher bier kost in een restaurantje in waterfront totaal 55 euro.
10 September 2011 - 19:54
Annatolner:
Het klinkt allemaal goed. Geweldig dat jullie zo gast vrij werden onthaalt -
10 September 2011 - 20:37
Ellis, Joyce & Remco:
Ronnieboy!!
Klinkt echt super daar! Ik(Remco) heb er nu ook al zin in om heen te gaan als ik dit zo lees, alleen zit ik dan waarschijnlijk in de winter.
Wij 3 zijn vandaag in Brussel gekomen, super leuke kamertjes en hele chille buurt! Onze huisbaas is ook vet chill en wil ook wel alles voor ons doen!
Doe de groetjes aan de anderen daar!
hele dikke kus! -
11 September 2011 - 06:47
Heyhey
Bedankt voor jullie reacties! Tis echt super chill idd Remco. Hebben jullie voor brussel niet een soort van reisblog? Dan kan ik jullie ook even volgen.
Ronald -
11 September 2011 - 08:45
Remco:
haha, nee hebben we niet, maak k kan je wel een keer in de zoveel tijd even mail sturen met wat we allemaal doen enzo;)
have fun ouwe!
Remco -
11 September 2011 - 08:49
Merel:
Hi Ronnie,
Heel vet om zo dingen te lezen over wat je allemaal doet!
Ben super jaloers op je.. Zeker omdat je nu waarschijnlijk flink van de zon geniet.
Helemaal geweldig ook dat het er allemaal zo positeif uitziet, ik bedoel kwa mensen, appartement enz. Dat is natuurlijk toch allemaal afwachtten!!
Geniet ervan!!
Liefs -
11 September 2011 - 10:02
Manja:
Geniet ervan! :D -
11 September 2011 - 10:05
Ineke:
Heeeey
Dat klinkt als een goed begin van een supergave stage! :D Leuk hoor!
Heel veel succes met de eerste stage dag en doe de groetjes aan de anderen!
Laat je skype account nog ff weten, kunnen we een keer skypen! ;)
xxx -
11 September 2011 - 11:02
Masseh:
Yo Ronald! Avonturier jij haha, wie had dat 6 jaar geleden bedacht, Ronald een half jaar lang in zuid-afrika chillend/stage, keigaaf man, geniet ervan! -
11 September 2011 - 13:04
Jorn:
Ey man, klinkt goed! We kunnen in Nederland ook wel wat van dat weer gebruiken!
Fijn dat het er zo gast vrij is! Beetje jammer dat die vele hekken dat dan weer een beetje tegenspreken :-( Als dat afrikaans wel op Nederlands lijkt denk ik dat je het over een maandje ofzo wel al een stuk beter kan verstaan!! Nou Baie Pret(veel plezier)! -
11 September 2011 - 15:28
Ronald Hoogenberg:
Bedankt voor jullie reacties! Mijn Skype account kan je gewoon vinden als je ronaldhoogenberg zoekt op skype. Verder blijkt dit toch weer niet een heel veilig stuk van Bloemfontein te zijn, horen we van ervaringsdeskundigen. Dus gelukkig hebben we de hekken etc en blijven we goed op onze hoede.. wordt echt een toptijd hier !! -
11 September 2011 - 16:51
Erwin Bakker:
Leuke eerste foto's joh..geniet en leer zou ik zeggen. hahah.. gr Erwin, Mariska en de kinderen -
11 September 2011 - 16:56
Ranieska:
Deze stage kan alleen maar mooier worden denk ik ;)
Heel veel succes en have fun :D
xx -
11 September 2011 - 17:15
Rika Hoekstra:
tentfeest fochteloo in the rain....
have fun man. -
11 September 2011 - 21:01
Raymunder:
Ronnie, mooi dat je het zo naar je zin hebt daar. Misschien dat je straks op de terug weg wat van die goedkope halve liters kan meenemen. Kunnen we hier lekker goedkoop bier drinken...
Pas goed op jezelf, en op de rest en succes met links rijden. -
11 September 2011 - 21:26
Foppejan:
ben nou al jaloers op jullie -
11 September 2011 - 21:42
Bedankt voor jullie reacties. Leuk dat het gelezen wordt! -
12 September 2011 - 07:23
Annatolner:
Leuke foto's. zoals je wel verwacht is het weer beter als hier. -
12 September 2011 - 09:34
Henkie9:
Mooizo ronnie! Goed aangekomen dus. Ik ga er vanuit dat je binnenkort wel op het nieuws komt omdat je het aids probleem daar hebt opgelost. Succes op je stage int ziekenhuus.
André -
12 September 2011 - 12:33
Farnaz:
Hey allerliefste en leukste huisgenoot die ik ken! Wat leuk dit zeg...ik ben super jaloers. Ik ben benieuwd naar alle komende verhalen..Hopelijk tot snel (5 maanden ?!) want het huis is leeg zonder jou ! XX -
12 September 2011 - 20:43
Wendy Tolner:
Hey Ronald!!
Waauw wat een verhaal!! Ben benieuwd naar de rest!!
Heeeel veel succes daaro! :D En stiekem ben ik best een beetje jaloers op je..
Liefs!
ps. ik zal je binnenkort even foto's van oma dr verjaardag sturen!! als je wil natuurlijk (A) -
13 September 2011 - 14:03
Calla:
Hoi Ronald,
Het lijkt me daar prachtig als ik dit zo lees. Afgelopen zondag heeft oma haar verjaardag gevierd, wat heeft dat mensje genoten, de zakdoek is er wel een paar keer aan te pas gekomen.
Het was gezellig en alles was picco bello geregeld.
Hey Ronie, heel veel plezier.
Groeten Calla. -
15 September 2011 - 11:54
Sebastiaan Bakker:
hey vriend hoe is die daar.
hier gaat alles oke.
alleen het weer is hier maar wisselvallig.
ik hoop dat je daar vermaakt.
wat is dat nu prepaid stroom. wat moet ik me daar bij voor stellen 5euro stroom geeft zoveel uren stroom of zo, laat me dat ff weten als je dit allemaal leest.
grte uit nederland van je grote neef sebastiaan -
16 September 2011 - 14:30
Ronald Hoogenberg:
Bedankt voor jullie reacties!
Prepaid stroom is eigenlijk net als je telefoon opwaarderen. Je kan stroom kopen bij de supermarkt, daar krijg je een bonnetje met een code en die moet je intoetsen in zo'n kastje die je in je meterkast hebt. Als je die code ingevoert hebt krijg je weer voor een bepaald bedrag aan stroom;-)